Fridykkerkursus på Malta

Jeg har for nyligt gennemgået et fridykker/meditations kursus på Malta. Kurset er under SSI regi og ledes af Jesper Stechmann, tidligere VM mester i fridykning. Jeg faldt tilfældigt over en reklame fra Folkeferie om en aktiv ferie med fridykning, tænkte at det kunne være interessant og udfordrende, vel vidende at jeg ganske enkelt er elendig til at holde vejret…Jeg kontaktede Jesper for at høre, om der krævedes nogle særlige evner for at deltage. Svaret var, at man bare skulle være fortrolig med vand. Det mente jeg nok, jeg var!

Det skulle nu vise sig, at der på holdet var nogle særdeles kompetente fridykkere; UV-jægere af største grad, tidligere elitesoldater og alskens mestre indenfor fridykning; statisk som dynamisk. Jeg tvang tanken om min uduelighed i baggrunden, erkendende at det kun kunne blive bedre… Jesper er da også utroligt inspirerende og besidder i den grad evnen til, at man yder sit maksimale. Hans tilgang til al fridykning er ro- ro og atter ro. Og det virker. Pulsen går ned, og man finder den indre ro inden dykket.

Ugens program var hårdt; det var ingen dase-ferie. Vi startede kl. 8 om morgenen med udstræknings-øvelser, vejr-træknings-teknikker og meditation. Især det sidste blev jeg helt vild med! Som billederne viser, ligger alle mand (læs mænd) totalt afslappet og nyder freden og harmonien med åndedrættet. Mange af øvelserne er yoga-inspireret, en disciplin der vinder større og større indpas i vores stressede hverdag. Jeg skal så her afsløre, at jeg selv gik ned med stress for halvandet år siden, og arrene sidder der stadig. Til min store overraskelse erfarer jeg, at adskillige af de deltagende er gået ned med stress og finder netop roen ved fridykningen, ja man kan sågar sige, at det at holde vejret helbreder stress. Læs evt. Stig Severinsen´s bog ”Træk vejret” . Stig er selv gået ned med stress og har behandlet samme med meditation, yoga og fridykning.

Efter den afslappende indledning skal jeg så sige, at de fysiske strabadser tog fart. Der blev trænet både i pool samt åbent vand. Da jeg var på level 1 skulle jeg ”blot” fridykke til 10 meter, men adskillige af deltagerne kunne gå dybere end 20 m. Jeg kan kun sige, at jeg knoklede med min 7 mm våddragt. Den egner sig ganske enkelt ikke til fridykning, hvorfor en glatskinds-dragt står på ønskesedlen. Dernæst er lange, bløde finner samt en maske med lav volumen et must.

Jeg nåede at fridykke til 10 meter samt at holde vejret i to minutter, klart en fremgang.

Det blev en grænseoverskridende ferie med et stort personligt udviklings-potentiale. Jeg kunne godt tænke mig at tage sådan et kursus igen – en gang.

Stor hilsen

Elisabeth